Duurzaam ondernemen

Mexma Food streeft ernaar een positieve impact te hebben op de huidige en volgende generaties m.b.t. duurzaamheid en duurzaam ondernemen. We zijn zuinig op onze planeet en onze mensen. Daarom werken wij vandaag samen met klanten, leveranciers en organisaties om de duurzaamheid van onze bedrijfsactiviteiten en producten te verbeteren. Voor Mexma Food zijn People, Planet en Product daarom de belangrijkste drie pijlers binnen duurzaam ondernemen.

People
Mensen maken Mexma: onze eigen medewerkers, maar ook onze leveranciers, klanten en andere belanghebbenden. We zijn ons ervan bewust dat wij zonder deze mensen onze ambities niet kunnen waarmaken. En onze ambitie is groot. We willen iedere dag de best mogelijke tortilla maken, we willen bekend staan als een betrouwbare samenwerkingspartner en een werkplek bieden waar mensen graag werken en iedere dag weer beter willen presteren. Mexma biedt structurele banen waarbij eigen inbreng wordt gewaardeerd. Onze werknemers krijgen alle kansen om hun vaardigheden te ontwikkelen en trainingen en opleidingen te volgen.Wij zijn pas tevreden als we de beste tortilla’s maken met betrokken, tevreden en ambitieuze mensen. Deze hebben wij samengevat in vier krachtige woorden. Deze woorden zijn samen ons Mexma DNA!

Product
We stellen hoge eisen aan onze producten en ons kwaliteitssysteem is dan ook IFS gecertificeerd. Mede op deze manier zorgen we dagelijks voor de allerbeste tortilla! De kwaliteit van onze tortilla’s meten we dagelijks waarbij we wekelijks een rapportcijfer toekennen aan onze eigen tortilla’s. Dit rapportcijfer benchmarken we ook één keer per kwartaal. Mexma wil het beste jongetje van de klas zijn. Ook willen we consumenten verantwoord laten genieten van lekkere producten. Naast de traditionele tarwetortilla’s produceren we daarom ook volkorentortilla’s en Veggie wraps met minimaal 35% groenten. Al onze producten vallen onder Nutri-Score A en bevatten geen kunstmatige geur- en smaakstoffen. Tevens bieden we onze klanten de mogelijkheid om in samenspraak de productsamenstelling te verbeteren.

Planet
Mexma Food streeft ernaar processen te ontwikkelen die de milieu-impact van onze activiteiten tot een minimum beperken. Mexma heeft reeds initiatieven genomen om zijn ecologische footprint te verkleinen:

Verpakking
Het verminderen van plastic in onze verpakkingen is een belangrijk onderdeel van onze strategie. We streven ernaar een optimaal ontwerp te creëren met een perfecte balans tussen minimaal gebruik van plastic en minimale milieu-impact en maximale bescherming van het product. We hebben daarom de dikte van het aandeel PE materiaal in onze primaire verpakkingen verlaagd van 40 micron naar 30 micron. Dit heeft geleid tot een plastic reductie van 16% per verpakking. Daarnaast zijn onze kartonverpakkingen gecertificeerd door het Forest Stewardship Council (FSC), een internationale organisatie die wereldwijd een verantwoorde manier van bosgebruik controleert en promoot.

Afval
Ons deeg- en tortilla afval wordt 100% verwerkt in diervoeding. Daarnaast lopen er voortdurend initiatieven met betrekking tot afvalreductie. Door diverse verbeterinitiatieven is de afkeur binnen de productielijnen reeds met 40% terug gebracht het afgelopen jaar. Mexma blijft er middels een uitgebreid continious improvement programma naar streven om het afvalpercentage verder te verminderen.

Palmolie
De teelt van palmolie staat onder druk vanwege de ecologische impact, waaronder ontbossing, verlies van natuurlijke habitats en onderdrukking van bedreigde dier- en plantensoorten. Het merendeel (95%) van onze recepten is reeds omgezet naar raapzaadolie ter vervanging van palmolie. De palmolie die nu nog noodzakelijkerwijs gebruikt wordt, is RSPO gecertificeerd.

Mobiliteit
Mobiliteit is een andere belangrijke pijler van onze duurzaamheidsstrategie. We willen alle inkomende en uitgaande transportbewegingen stroomlijnen en daar waar mogelijk inperken. Daartoe evalueren en optimaliseren we voortdurend ons logistiek netwerk. Recent hebben we het aantal transportbewegingen verlaagd met 25% door bijvoorbeeld alleen te werken met volle vrachten. Dit heeft ook een positieve impact op de CO2-uitstoot. Inmiddels heeft Mexma ook zijn eigen warehouse uitgebreid waardoor het aantal transportbewegingen van en naar derden met nog eens 10% wordt verlaagd.

Energie
Mexma heeft door o.a. zijn gasgestookte ovens een aanzienlijke CO2 footprint. Een speciaal hiervoor opgerichte projectgroep, met ook diverse externe deskundigen, gaat zich richten op het reduceren van deze footprint waarbij de volgende zaken nu reeds concreet worden onderzocht:

  • Aanschaf van zonnepanelen
  • Installatie van warmte terugwin units warmteterugwin-units op onze ovens
  • Het “slim” maken van onze ovens

De kantoren van Mexma voldoen reeds aan de voor 2023 geldende energie labels door o.a. de installatie van LED verlichting.